osnovani 1945.

Zajedno 75 godina

0 +
dana
0 +
golova
0 +
utakmica
0
Prvenstava
0
ljubav

FD Dubrava

Osnivanje 1945.

Nedugo nakon završetka rata i oslobođenja Zagreba, u našoj Dubravi, tada tek nadomak Zagreba se početkom ljeta 4. 7. 1945. godine osnovalo “Fizkulturno društvo Dubrava“.

Tih ljetnih dana, skupina nogometnih zaljubljenika predvođena Stjepanom Cinzekom (našim prvim predsjednikom kluba) i Brankom Krathaukerom, (tajnikom kluba) te uz druge članove prijašnih nogometnih klubova poput HAŠK, Građanskog, Concordije na dalekoj periferiji Zagreba stvaraju povijest. Na prostoru livada, šuma i polja, ljubav prema nogometu je stvorila nogometni klub Dubravu.

Odmah po osnivanju, FD Dubrava je krenula žestoko te je u svojim prvim danima postojanja osvojila Slet u Stenjevcu, pobjedivši ekipu Stenjevca s 3:1, kaj je prvo osvojeno natjecanje u našoj povijesti.

Jeste li znali?

Prvi dresovi Dubrave su bili zelene boje!

1945.

Posljednje prvenstvo grada Zagreba

Dubrava nastupa u skupini B

FD Dubrava

Prvenstvo grada Zagreba​

Prvenstvo grada Zagreba u nogometu 1946. organizirao je Nogometni odsjek Fizkulturnog odbora Zagreba. Prvi dio natjecanja započeo je krajem 1945. godine, a završni dio odigran je od 13. siječnja 1946. godine do 4. ožujka 1946. godine. Ipak Dubrava 1946. godinu igra Prvenstvo grada Zagreba, kojeg i osvajamo.

 

Momčadi su bile raspoređene prema njihovoj snazi, kako bi skupine bile podjednake. Natjecanje se igralo u dvije skupine od po 7 momčadi te se igralo jednokružnim natjecateljskim sustavom.

 

Najbolje momčadi iz svake skupine plasirale su se u I. razred Prvenstva Zagreba. Prvak Zagreba postala je momčad koja je u tom I. razredu osvojila najveći broj bodova. Isto tako je prvak izborio izravni plasman u Ligu NR Hrvatske naredne sezone.

Jeste li znali?

Prije bi se za pobjedu dobilo 2 boda. FIFA je 3 boda za pobjedu uvela u pravila igre tek 1995. godine!

FD Dubrava

21. 10. 1945. prva prvenstvena utakmica ​

“«Dubrava» je na svom izletu u Zagreb imala mnogo uspjeha” – pisao je novinski naslov opisujući pobjedu tog mitskog 21. listopada nad Amaterom 6-2.

Prvi strijelac bio je Zdolc, koji je tu utakmicu postigao 5 golova, a Herceg je upisao 1 gol te su se tako obojica upisali u povijest kluba.

Jeste li znali?

Prvu prvenstvenu utakmicu smo odigrali na igralištu Građanskog!

FD Dubrava

Dinamo - Dubrava
28. 10. 1945.

Drugo kolo smo igrali protiv zagrebačkog Dinama, a u borbenoj utakmici malo je nedostajalo do pobjede koja završava 2-1.  Ipak Dubrava predstavlja “nesumnjivo ugodno iznenađenje zagrebačkog prvenstva”.

Jeste li znali?

Dinamo je upravo protiv Dubrave primio prvi gol u sluzbenoj natjecateljskoj utakmici!

FD Dubrava

“Element je igrao, a Dubrava je pobijedila…"

Dan je 25. studeni 1945., hladno jesensko jutro, a Dubrava je svoju sljedeću utakmicu igrala protiv Elementa te pobijedila sa 3-1.

FD Dubrava

"II. armija je istom od Dubrave primila prvi zgoditak"

Dan je 3. prosinca 1945. godine, izuzetno hladno vrijeme je docekalo nase nogometaše koji su izgubili od II. Armije sa 3-1. Ipak Dubrava je prva ekipa koja je nadmudrila obranu II. Armije u prvenstvu.

FD Dubrava

Dubrava – Građevinar 16. 12. 1945.

Dan je 16. prosinca 1945. godine, vrijeme je hladno, snijeg je prekrio teren te Dubrava i Građevinar dijele bodove sa rezultatom 1-1.

FD Dubrava

Metalac - Dubrava 23. 12. 1945.

U posljednjem susretu skupine B, Metalac tijesno pobjeđuje nogometaše Dubrave sa 2-1.