Na kavi s Kloppom iz Dubrave….

Kada prođete Klakom teško je ne zamjetiti dubravskog Jurgena Kloppa, trenera kadetske selekcije Dubrave Tim Kabel Franju Lukačevića koji izgledom posjeća na sjajnog njemačkog trenera za kojega i osobno kaže da mu je trenerski uzor. Franjo je uz mlađe kategorije našeg kluba vezan cijelo desetljeće, a kroz ovaj razgovor možete doznati niz zanimljivosti koje su obilježile njegovu igračku i trenersku karijeru.

”Nogometom sam se počeo baviti u rodnoj Županji i bio sam darovit na poziciji desnog beka što se i pokazalo odlaskom u Dinamo sa svojih 14 godina. Moram reći da sam prošao sve reprezentacije mlađih kategorija u Slavoniji i Hrvatskoj. U Dinamo su me doveli Čedo Jovičević i Fahrija Dautbegović uz blagoslov Rudija Belina. Proveo sam u Dinamu nekoliko godina te postao igračem druge momčadi. Nakon toga sam otišao na posudbu u Segestu koja je igrala međurepubličku ligu Zapad koja je za mladog igrača bila odlična liga. Danas nažalost mladi igrači nemaju mogućnost igranja takve lige u kojoj su u tom trenutku između ostalih bili Zagreb, današnji Inter, Maribor, Jedinstvo Bihać, Zadar, Junak Sinj, Split i ostali. Nakon što sam bio u vojsci bivše države na poziv gospodina Ilije Lončarevića sam došao u Inter Zaprešić gdje sam bio u ganeraciji koja je osvojila prvi Kup Hrvatske iako se nisam baš naigrao. Tome su kumovale i ozljede. Kasnije sam još igrao u Bjelovaru i Cibaliji.”..kaže popularni Luks na početku razgovora.

Za njega iznimno važan period dogodio se 1995.godine kada se zaputio u Njemačku ”Na nagovor mog prijatelja Vlade Kasala odlučio sam otići u Njemačku u jedan trećaligaški klub blizu Bremena gdje sam bio devet godina. Tamo sam imao tešku ozljedu prijeloma noge, a kasnije je došla i tromboza vena nakon koje se nisam uspio više vratiti ozbiljnom nogometu. U Njemačkoj sam naučio puno toga, a najviše o načinu rada i disciplini”.

Povratkom u Hrvatsku započeo je svoj trenerski put ”Vratio sam se 2004. godine i odlučio upisati u trenersku akademiju gdje sam u brzo došao do dobivanja UEFA licence. Odlučio sam se za rad s mlađim kategorijama iako je ostala žal što se nisam odlučio za rad u seniorskom nogometu. U ovih 15 godina sam se izgradio kao trener sa svojim manama i vrlinama kao i svi ljudi. Ono što me posebno veseli je činjenica da sam radio s velikim brojem kvalitetnih mladih igrača”

Kada spominjemo igrače s kojima je Luks radio kroz individualni rad i rad u školi nogometa NK Dubrava Tim Kabel onda dolazimo do impozantnih imena, a jedno od njih je svakako i Lovro Majer ”U slučaju dolaska Lovre Majera to je bila čista slučajnost jer sam ja već tada radio s nekim igračima koji su bili talentirani. Tom prilikom sam došao u kontakt s Lovrinim roditeljima koji nisu bili zadovoljni njegovim statusom u Dinamu. Zamolio sam roditelje da Lovro dođe u Dubravu koja je tada s trenerom Josipom Palićem imala odličnu generaciju igrača Limača 1998.godište koja je u tom trenutku bila  kvalitetnija od Dinama. Lovro je bio 12-godišnjak koji je poželio nekim drugim putem krenuti i iskoristio sam tu priliku da ga dovedem u Dubravu. Za njega mogu reći da je već tada bio vidljiv njegov talent i bila ga je milina gledati s tehničke strane. On je vjerojatno najbolje dijete koje sam trenirao. Ali svakako bih izdvojio Filipa Benkovića, Davida Čolinu, Josipa Tadića, Tomislava Kiša, Tomu i Jakova Bašića, Josipa i Dragana Juranovića, Davora Lovrena, Ivana Konteka, pa Oluića, Novokmeta i naravno našeg Dubravaša kadeta Branka Pavića, kapetana Dinama koji je u ovom trenutku najbolji igrač u Hrvatskoj u tom godištu”.

Uvelike su naziru razlike u radu između mladih igrača prije desetak godina i danas, a Franjo nam je otkrio neke od njih ”Današnje generacije dječaka svoje idole traže samo u Messiju ili Ronaldu, a moj razvojni put je da oni pokažu prije svega karakter. On je vodilja svega u životu i pored ovih današnjih pošasti kao što je internet stiječe se dojam da nogomet više zanima roditelje nego samu djecu. Nažalost vrijeme je kada se rijetko tko nečega odriče i želi raditi na sebi, a to znači da odrađuju samo ono što im je zacrtano i nemaju želju za dodatnim radom. Ja sam ipak pristalica da je potrebno raditi puno više ako se želi nešto napraviti. Danas ima jako puno igrača koji su tehničko taktički opremljeni, ali s nedovoljnom trkačkom bazom. Definitivno da se kod nas u Hrvatskoj najbolje radi u Dinamu. To su uvidjela i mnoga naša djeca iz kluba koja su otišla u Dinamo gdje su se prva dva mjeseca tražila, ali nakon toga su se svojim radom i upornošću prilagodila sustavu”.

Franjo Lukačević i Željko Stinčić

Izgradnjom terena s umjetnom travom i uvjeti rada na Grana Klaki su doprinijeli sve boljim rezultatima mlađih kategorija ”Novi teren s umjetnom travom na Klaki koji smo dobili prije četiri godine nam je donijeo jako puno i ja vjerujem da smo ovakve uvjete imali prije deset godina da bi se danas na Klaki igrala HNL za mlade. Iz tog razloga veliki broj mladih igrača je otišao u klubove čije mlađe kategorije igraju HNL i tu mi nismo mogli imati adekvatan odgovor. Vjerujem da smo sada na putu da uz seniorsku momčad koja se isprofilirala kao stabilan drugoligaš i naše mlađe kategorije zaigraju HNL što želi i naš predsjednik Roko Ivanović. Moram naglasiti da predsjednik Ivanović čvrsto stoji iza svih trenera u klubu, od seniorskog stručnog stožera do nas trenera u mlađim kategorijama. To nam jako puno znači i vjerujem da Dubrava Tim Kabel može samo naprijed u pogledu razvoja mladih igrača, ali i mladih trenera u klubu da rade još više i bolje”

Već nekoliko puta Lukačević je uskakao i kao asistent nekome od glavnih trenera seniorske momčadi, a i sam je nosio dres Dubrave Tim Kabel po povratku iz Njemačke kada je s Dubravašima grabio iz druge u prvu zagrebačku ligu ”Sjećam se te sezone 2004/05. Na nagovor tadašnjeg predsjednika Zvonka Paclika kojeg iznimno cijenim, te tajnika Vilima Benca došao sam u Dubravu u sezoni kada smo s HAŠK-om vodili borbu za viši rang i uspijeli smo u tome. S klupe nas je vodio današnji sportski direktor i trener Darko Šantek, a ekipu su između ostalih činili Viktor Glasnović, Trampus, Ivec, Ivančić, Veseli, Laškarin, Palić, Adilji, Rašpica, Duro i ispričao bih se onima koje sam zaboravio”..kaže Franjo kojeg smo vidjeli na svim domaćim utakmicama Dubrave Tim Kabel u 2.HNL prošle polusezone ”Naša seniorska momčad danas ima niz zanimljivih mladih igrača i sigurno da će neki od njih ubrzo zaigrati i na prvoligaškim terenima. Momčad mi se sviđa i bilo mi je zadovoljstvo pratiti njihove utakmice tijekom jeseni u Sigetu. Trener Alen Šušnić je iznimno nadareni trener koji ima velike ambicije i koji će svojim radom danas, sutra doći na nivo gdje on to i očekuje”.

Iza njegove kadetske selekcije je uspješan prvi dio sezone ”Preuzeo sam u ljeto prošle godine selekciju 2006.godište koje je svojim radom stiglo do prvog mjesta u prvom dijelu sezone ZNL. Ovaj rezultat mene kao trenera neće zavarati, već gledamo kako tu selekciju dodatno pojačati ako želimo da slijedeće sezone hvatamo rezultat koji bi nas mogao odvesti u HNL. Neophodna su nam pojačanja za takav iskorak i mogu reći da smo za ljeto dogovorili dolazak nadarenog veznog kadeta Luke Nemeta iz Akademije Krpan-Babić iz Osijeka. Što se tiče selekcije 2005.godište moram biti zaista ponosan što posebno vidim u međusobnim razgovorima s trenerima zagrebačkih klubova. Vratio nam se iz Lokomotive i Karlo Barberić kojem se život u tri mjeseca promjenio do toga da su stigli pozivi iz Dinama i Hajduka. Drago mi je da dečki vole raditi i trenirati. Ja sam trener koji voli disciplinu, a nju sam usavršio u Njemačkoj.”..kaže Luks uz kojeg kadetima kormilari i Željko Lisičak ”On je institucija zagrebačkog nogometa i ima svoje ime i prezime. Puno radimo zajedno i razgovaramo i to je ono što donosi rezultat. Zajedno vodimo dečke što se kaže iz srca što se najbolje vidjelo sada na dvoranskom prvenstvu ZNS-a gdje smo igrom i rezultatom pokazali svoju snagu.”

Uz veliki broj treninga mladim igračima škola ipak mora biti na prvom mjestu ”U kadetima se već uvelike vidi kolike su mogućnosti igrača u njihovoj karijeri jer tada se već postavljaju parametri rada, prehrane i svih drugih stvari neophodnih za daljnji napredak. Škola je osnova svega da bi se igrač izgradio kao kompletna osoba. Nogomet je sporedna stvar koja igraču ako je talentiran s radnim navikama može donijeti lagodniji život, ali uvijek govorim da je škola na prvom mjestu. Kroz svoje treniranje od zagića do juniora razvijaš prijateljstvo koje ti danas, sutra može itekako puno značiti u životu. ”

Treneri koji rade s dječacima od njihovih prvih nogometnih koraka često su zaboravljeni kod igrača koji kasnije naprave velike karijere ”Nažalost današnje generacije se jako rijetko sjećaju trenera s kojima su radili na početku karijere i osobno poznam kolege kod kojih su današnji igrači Dinama ili reprezentacije Hrvatske hranili se i spavali nekoliko godina pa ih se teško sijete. Oni imaju svoje živote, a zašto je to tako oni najbolje znaju. ”

Za kraj razgovora pitali smo Franju koji su mu igrači bili uzori, a koji su treneri na njega ostavili poseban dojam ”Meni su se kao dječaku uvijek sviđali brzi bočni igrači koji su imali moć ponavljanja i znali su iz drugog plana ući u završnicu. Kada sam došao u Dinamo onda sam gledao treninge Marka Mlinarića, Ranka Stojića, Radmila Mihajlovića, Harisa Škore, Čave Dimitrijevića i drugih. Nemam nekog izrazitog uzora i volim samo karakterne igrače. Htio bih se zahvaliti trenerima koji su me trenirali i puno toga naučili od Rudija Belina, Čede Jovičevića, Zdenka Kobeščaka, Josipa Kužea, a nekako sam najviše bio vezan uz Ivana Đalmu Markovića i Iliju Lončarevića. Ivan Đalma Marković je bio trener iznad svog vremenena, a Ilija Lončarević je jednostavno osoba koja zna nogomet i kojoj se uvijek možeš obratiti za savjet i pitanje. On nogomet ima u malom prstu i možda nekada nije najbolje shvaćen. Većina današnjih trenera govori da voli mlade igrače, ali to nije baš tako. Svi vole imati iskusnog i dobrog igrača koji je već u karijeri nešto prošao, ali Ilija voli mlade igrače odgajati prema svome nahođenju i po svom znanju. To je pokazao i prošle sezone kada je Inter izvukao iz teške situacije. I unatoč godinama i danas bi bilo pravo bogatstvo imati ga u školi nogometa”.

 

 

 

 

 

Ostale vijesti...